rolada

12 czerwca 2015


rolada to nasze ulubione ciasto w sezonie truskawkowym,
nie wymaga za dużo pracy i bardzo szybko jest gotowe do jedzenia...
co czasem jest bardzo ważną kwestią.
więc stwierdziłam, że podzielę się z Wami naszym przepisem a co!

CIASTO

* 5 jajek
* 5 łyżek cukru pudru
* 5 łyżek mąki

ubić pianę z białek, dodać cukier puder i ubić, dodać żółtka, mąkę lekko wymieszać
na blachę rozłożyć papier i wylać ciasto
piec w 180 stopniach przez około 18 minut

MASA

* 3 małe śmietany 36% (ja używam z piątnicy najlepiej się ubija)
* serek mascarpone
* cukier puder

ubić śmietanę z cukrem pudrem (dodaje tak, żeby nie było za słodkie)
w miseczce ucieram mikserem serek mascarpone i dodaje do ubitej śmietany
przez chwilę miksuję całość

ciasto po upieczeniu przekładam jeszcze ciepłe na ściereczkę i zawijam roladę
po ostygnięciu rozwijam - smaruję masą i układam owoce
zawijam i smaruję jeszcze na wierzchu ozdabiam owocami

dajcie znać jak wypróbujecie :)
smacznego!






























Prześlij komentarz

the little things © . QUINN CREATIVES .