ciasto marchewkowe.

17 lutego 2015

Nasze ulubione ciasto marchewkowe, choć dawno go nie piekliśmy smakuje nam tak jak za pierwszym razem!
Uwielbiamy z Ksenią wspólnie pichcić, fajnie jest obserwować jak wszystko idzie jej coraz sprawniej i coraz pewniej wszystko robi... jeszcze nie dawno rozbijanie jajka kończyło się całą skorupką w miseczce - teraz raz dwa i jako bez skorupki siup... i w sumie jest tak ze wszystkim... już nie mogę doczekać się czasu kiedy będziemy wspólnie robić te wszystkie rzeczy z Brukniem...
Dobra nie będę się rozpisywać bo sendo tkwi w Marchewkowcu!
dajcie znać jak Wam smakowało:)

a filiżanka w przepisie ma około 150 ml ale ja robię to z troszkę większej porcji

CIASTO:
  • 3 filiżanki mąki
  • 1 filiżanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 filiżanka płatków migdałowych
  • 2 filiżanki startej marchewki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 filiżanka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

POLEWA:
  • 20 dkg cukru pudru
  • 2 łyżki soku z marchewki
  • 2 łyżki soku z cytryny

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 
dosypać cukier, cukier wanilinowy, cynamon i szczyptę soli.
Mieszać mikserem i powoli dodać olej i wbić jajka.
Do ciasta dodać startą marchewkę, sok z cytryny i migdały.
Dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej keksówki,
piec ok. 50 minut w 175 stopniach.
Ostudzić i polać polewą.

 























SMACZNEGO! :)

2 komentarze

  1. Chętni wypróbuję przepis, chociaż może niekoniecznie dodam migdały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast migdałów mogą być orzechy :)

      Usuń

the little things © . QUINN CREATIVES .